Reglement Beach Tennis

Veld

Beachtennis wordt gespeeld op t strand en het veld meet 16 bij 8 meter met een net gespannen op 1,70m. Rackets en ballen kun je lenen bij de organisatie (maar je kunt ook je eigen racket mee nemen mits die voldoet aan de ITF regels).

Spelregels

Er dient rechtstreeks, boven- of onderhands, geserveerd te worden over het net binnen het vak van de tegenstander in de categorie herendubbel en damesdubbel. Bij gemengd-dubbel dienen de heren verplicht onderhands te serveren. De dame binnen het team mag kiezen uit de onderhandse of de bovenhandse service.

Wanneer de bal na de service de net-rand raakt en in het vak van de tegenstander terecht komt, wordt er gewoon verder gespeeld.

Er mag op elke plaats binnen de breedte van het beach-tennis-veld achter de baseline geserveerd worden zonder dat één van beide voeten voor de opslag binnen het speelveld wordt gezet.

Iedere speler heeft maar één kans bij de service. Spelers dienen om de beurt te serveren.

Eenmaal de bal na de service in het spel is gebracht, dient hij weer door één enkel contact naar het vak van de tegenstander gespeeld te worden door de ontvangende partij.

Bij aannemen van de service mag de ontvangende partij zich vrij opstellen binnen het speelveld.

Tijdens de rally mag de bal de grond nooit raken. Indien dit gebeurt wordt er een punt gescoord door de partij die de bal binnen de afmetingen van het veld in het vak van de tegenstander heeft kunnen spelen.

De lijnen zijn onderdeel van het veld (en de bal is dus “in” als deze op de lijn komt).

Puntentelling

Er wordt een punt gescoord door de tegenstander wanneer de serverende partij de bal met de service in het net slaat, onder het net slaat of buiten het terrein speelt.

Bij beachtennis wordt het punt gescoord zodra de bal de grond raakt in het vak van de tegenstander.

Net zo als bij het klassieke tennis wordt er geteld volgens het 15-30-40 principe met het enige verschil dat er bij 40-40 slecht 1 punt gespeeld dient te worden (geen voordeel/nadeel telling).

Een standaardgame wordt als volgt geteld, waarbij de punten van de serveerder als eerste worden omgeroepen.

  • Geen punt – “Nul”
  • Eerste punt – “15”
  • Tweede punt – “30”
  • Derde punt – “40”
  • Vierde punt – “Game”

Indien elk team drie punten heeft gewonnen, is de puntenstand “gelijk” (deuce) en moet er een beslissend punt worden gespeeld (no-ad, geen voordeel). Het team dat het beslissende punt wint, wint de “game”

Aantal games en sets

In alle wedstrijden van het poulewedstrijden, winnaarsschema en verliezersschema wordt er gespeeld naar één set van 7 winnende games met een verschil van twee. Bij een 6-6 gelijke stand in games wordt er een tie-break betwist naar 7 punten met alweer 2 punten verschil.

In de (halve) finales zal er gespeeld worden naar 2 gewonnen sets (beste van 3 sets) van 5 games met een tie-break op 5-5. Deze regel geldt ook voor de kleine finale waarin gestreden wordt om plaats 3 en 4.

Tie-break

Tijdens een tiebreakgame worden de punten geteld als “0”, “1”, “2”, “3” enz. Het eerste team dat 7 punten wint, wint de “game” en “set”, vooropgesteld dat het verschil met de tegenstanders ten minste 2 punten bedraagt. Indien nodig wordt de tiebreakgame doorgespeeld totdat dat verschil is bereikt.

De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert het eerste punt van de tiebreakgame. De volgende twee punten worden geserveerd door het andere team, en binnen dat team door de speler die aan de beurt is om te serveren. Vervolgens houden de spelers binnen elk team tot aan het einde van de tiebreakgame dezelfde servicevolgorde aan als tijdens de set.

Categorieën

Je kan zich inschrijven in één de volgende categorieën:

  • Damesdubbel : In deze samenstelling zullen 2 teams bestaande uit 2 dames tegen elkaar strijden.
  • Herendubbel : In deze samenstelling zullen 2 teams bestaande uit 2 heren tegen elkaar strijden.
  • Gemengd-dubbel : In deze samenstelling zullen 2 teams bestaande uit één man en één vrouw per team tegen elkaar strijden.

In alle gevallen waarin dit reglement niet voldoet, beslist de wedstrijdleiding en/of organisatie. Dit reglement kan worden aangepast zonder nader overleg of aankondiging.